Kotisivujen tekninen rakenne
Kotisivut rakentuvat useasta pienestä palasesta hieman samaan tapaan kuin auto. Kotisivut toteutetaan jollekin alustalle esimerkiksi WordPress, jonka päälle sitten aletaan sivuja kasaamaan. Valitaan jokin tyyli mikä määrittää sivujen rakennetta ja ulkoasun raameja.
Tämän jälkeen kotisivuille lisätään tarvittavat toiminnot, joiden määrä voi olla muutamista useisiin kymmeniin. Toiminnot toteutetaan joko valmiiden liitännäisten avulla tai sitten koodaamalla tarvittava toiminto. Näistä vain osa näkyy ulospäin kuten erilaiset lomakkeet, kuvagalleriat tai erilaiset ostopolut. Suurinta osaa liitännäisistä ei huomaa sivuilla millään tavalla, kun kotisivut toimivat oikein; ne vain hoitavat omat tehtävänsä ennalta määrätyllä tavalla samoin kuin auton moottori.
Mikään liitännäinen tai koodikaan ei kuitenkaan toimi ikuisesti ilman päivitystä. Tästä syystä liitännäisille julkaistaan päivityksiä korjaamaan havaittuja haavoittuvuuksia tai puutteellista toimintaa. Oman koodin osalta vastaavat päivitykset on tehtävä itse. Joskus voi tulla myös vastaan tilanteita, että jokin liitännäinen tai sen joku versio ei toimi oikein toisen liitännäisen kanssa. Silloin täytyy löytää toinen liitännäinen tarvittavan toiminnon toteuttamiseksi tai vaihtoehtoisesti koodata toiminto.
Omaa koodia vai valmiita liitännäisiä?
Kotisivuja hankkivaa asiakasta kiinnostaa yleensä aina ensisijaisesti se miltä sivut näyttävät. Useat kotisivujen myyjät keskittyvät palvelussaan tarjoamaan asiakkailleen mahdollisimman hienoja toteutuksia, ja pyytävät ottamaan jonkun webhotellipalvelun minne sivut saadaan pyörimään. Ylläpitopalvelua ei usein kuitenkaan tarjota eikä välttämättä edes olla valmiita hoitamaan, vaikka asiakas sitä toivoisikin. Tässä kohtaa pitäisi hälytyskellojen soida! Eihän kukaan ostaisi uutta autoa jos autokauppias ilmoittaisi, että emme ota vastuuta auton toimivuudesta emmekä tarjoa sille huoltopalvelua. Yleensä tämä viittaa kotisivujen toteutuksessa siihen, että sivujen toimivuutta pitkällä aikavälillä ei ole mietitty. Yleensä se näkyy siinä, että omalla koodilla on korvattu valmiita liitännäisiä tai muokattu niiden toimintaa. Kun ongelmia ilmenee niin tällaisen korjaaminen voi olla todella työläs urakka.
Mutta mitä kotisivuille ja sen eri toiminnoille voi tapahtua ajan kuluessa? Tästä aiheesta kerrotaan seuraavassa blogissa.
Digisetin kotisivuratkaisut lähtevät siitä, että asiakkaan ei tarvitse huolehtia kotisivujen ylläpidosta. Otamme siis täyden vastuun toteutuksestamme ja pidämme huolen, että kaikki toimii moitteettomasti. Kotisivupaketteihimme pääset tutustaam tästä ja webhotelleihin täältä.