Kotisivujen latautumisnopeus

Keskustelua kotisivujen latautumisnopeudesta käydään hyvin harvoin kotisivuratkaisua tilatessa. Tätä ei kuitenkaan kannattaisi jättää huomiotta, sillä esimerkiksi Google arvioi sivustoja myös niiden latautumisnopeuden perusteella. Jos siis tarkoituksena on saada näkyvyyttä Googlen kautta, niin silloin myös tämä puoli tulee olla kunnossa.

Latausnopeuteen vaikuttaa webhotellin palvelinratkaisu ja se, kuinka kotisivut on toteutettu. Palvelinratkaisun osalta ollaan hyvällä mallilla, kun palvelun tarjoajalla on käytössä ssd-levyt. Kotisivujen osalta asia on paljon monimutkaisempi.

Kotisivujen latausnopeuteen vaikuttaa sivujen sisällön määrä ja koodausratkaisut. Mitä enemmän kotisivuilla on sisältöä, niin sitä hitaammin ne aukeavat. Kun kotisivuilla on paljon sisältöä, on tärkeää optimoida eri sisältöjen latautumista. On tärkeää optimoida kaikki kuvat sopivan kokoisiksi, sekä hoitaa eri elementtien latautuminen vierailijan liikkeiden mukaan. Ei siis ladata heti kaikkea kotisivujen sisältöä, kun vierailija saapuu sivuille, vaan viivästytetään osan sisällön latausta. Näin olennaiset etusivun osat ladataan nopeasti ja vierailija näkee ne heti. Tämän jälkeen ladataan kotisivujen muita sisältöjä vierailijan liikkeiden mukaan.

 

Kotisivujen latausnopeus

Miksei kaikkia kotisivuja sitten toteuteta tällä tavalla?

Niin eihän ole mitään syytä ladata valmiiksi sellaista sivua/sivun osaa, mitä vierailija ei välttämättä edes mene katsomaan. Pieni sivusto missä ei ole paljon kuvia ei vielä välttämättä vaadi tällaisia ratkaisuja, mutta ei niistä haittaakaan ole. Yleinen syy miksei viivästettyä latausta aina hyödynnetä kotisivuilla on se, että asiakas ei osaa sitä pyytää ja sivujen toteuttaja ei halua nähdä siihen vaivaa.

Jos kotisivut ovat responsiiviset (kuten ehdottomasti tulisi olla) eli skaalautuvat siististi kaikenkokoisille ruuduille, on latausnopeutta syytä tarkastella erikseen myös mobiililaitteilla. Usein näkee kotisivuja jotka toimivat hyvin useimmilla laitteilla ja latautuvat nopeasti läppärillä, mutta mobiilipuoli onkin unohtunut/jäänyt optimoimatta.

Kotisivujen latausnopeuden testaamiseen löytyy useita ilmaisia työkaluja, ja myös Googlelta löytyy testi, millä saa tietoa sivujen latausnopeudesta.

Digisetillä palvelinratkaisut on toteutettu ssd-levyillä, ja sivujemme latausnopeus on Suomen parhaimmistoa. Viivästettyä latausta käytämme aina Kattava ja Laaja -kotisivupaketeissa sekä muuten, jos näemme sen asiakkaan kannalta hyödylliseksi. Kotisivupaketteihimme pääset tutustumaan täältä.